top of page
Search

De Hellweek From Home

Wat als je eens een week alles anders doet?


Afgelopen week deed ik mee met de helweek: een week lang de beste versie van mezelf zijn. Mezelf uitdagen, mijn patronen doorbreken en uit mijn comfort zone stappen. Een super waardevolle ervaring. Wat vooraf lastig leek viel 100% mee en op andere fronten werd ik keihard met mezelf geconfronteerd. In deze blog lees je mijn ervaring.

Wat is de helweek?

De helweek komt oorspronkelijk uit het leger. Een onderdeel van de training waarin kandidaten tot het uiterste worden uitgedaagd en getest. De Noor Erik Bertrand Larssen, voormalig navy SEAL, vertaalde deze helweek van het leger naar een helweek voor persoonlijke ontwikkeling.

Meestal weten we best wel wat we nog beter zouden kunnen doen: meer tijd aan familie besteden, gezonder eten, vroeger opstaan. Het ook écht doen is echter niet zo makkelijk als je leven verder comfortabel en “wel prima” is.

De vraag is: is “wel prima” echt hoe je straks op je leven terug wilt kijken?


Voor mij is het antwoord in ieder geval volmondig NEE!

En dus deed ik mee aan de Hellweek from Home, georganiseerd door Alex Malone en Suzanne Koolen van Meetings In The Sun. Met honderden anderen tegelijk uit mijn comfort zone te stappen: om 5u00 op, ieder dag sporten, leren en ontwikkelen met inspiratiesessies over o.a. gewoontes, werkmodus en kwalitatieve rust, mediteren en op tijd naar bed. En als klapper de helnacht: een hele nacht overslaan, niet slapen maar doorwerken en voelen wat dat doet.

Een pittige structuur dus, met tegelijk ook meer dan voldoende vrije ruimte om je eigen invulling te geven.
Gewoontes veranderen

Nou heb ik sinds ik bewust met persoonlijke ontwikkeling bezig ben al wat gewoontes doorbroken en aangenomen. Gezond eten is bijvoorbeeld niet meer zo’n uitdaging.


Vroeg opstaan daarentegen…daar zag ik als een berg tegenop. Ik ben een avondmens, het meest productief tussen 14u00 en 19u00 en heb minimaal 8 uur slaap nodig.

Dat voelt comfortabel, maar ook wat slomig en frustrerend (als mijn ochtendrituelen in de knel komen met afspraken bijvoorbeeld). Dit patroon doorbreken was voor mij de allerbelangrijkste aanleiding om mee te doen met de helweek.


Ik verwachtte dat het om 5.00 opstaan super pittig zou worden, dat ik weinig energie zou hebben in de ochtenden en moeite zou krijgen om iets gedaan te krijgen.

Van slaapkop naar vroege vogel

Nou dat viel 100% mee. Ik ging helemaal AAN op zo’n experiment met een groep samen doen. Hoewel ik thuis in mijn eigen huis was, gaf het idee dat nog ruim 400 anderen ook opstonden, me de boost die ik nodig had om om 5.00 mijn bed uit te stappen.

Eenmaal opgestaan vond ik het sporten heerlijk en zat ik dus om 7.00 klaar voor de dag. Nog twee uur de tijd om gezond eten voor te bereiden, de hond uit te laten, te journalen, het huishouden te doen of alvast wat te werken. Van 9.00-11.00 was er iedere dag een inspirerende sessie en daarna de rest van de dag vrij om zelf in te vullen.


Lusteloos en verloren

Na 11.00 merkte ik ineens dat ik moe was. Ik wist niet zo goed wat ik moest doen. Kon me niet concentreren. Tot 14.30, wanneer ik kon inloggen op een online werksessie, waar lekkere muziek op stond en we halverwege even uitgenodigd werden om te dansen. En hoppa…mijn energie ging weer omhoog. Dan zakte ik weer in en om 20.30 bij de dagafsluiting was ik weer vol aandacht en focus.

Dit patroon herhaalde zich op dag 2 en dag 3. En toen kwam ineens de confrontatie. Als ik even niet de energie van de groep voelde, niet opgezweept werd door lekkere muziek, niet geïnspireerd werd door sprekers…dan voelde ik me verloren, lusteloos en ongemotiveerd.

Ik vroeg me af: waarom ben ik zo afhankelijk van anderen en omstandigheden? Waar is mijn eigen regie? Waarom krijg ik mijn sh*t niet gewoon gedaan, terwijl ik er alle tijd voor heb?

Ik realiseerde me dat er twee redenen waren:

  1. Ik had geen doel of deadline in de week. Bewust had ik geen coaching sessies of meetings gepland, om de ruimte te hebben om te omarmen wat er ook op mijn pad zou komen deze week. Ik had wel een hele lijst met dingen die ik zou kúnnen doen, maar geen van die dingen waren urgent of belangrijk.

  2. Ik ben in een periode van mijn leven, waar getting things done niet mijn focus is. Mijn belangrijkste doel voor de zomer is om fit te zijn, om te ontdoen en in het moment aanwezig te zijn.

In eerste instantie raakte ik vooral gefrustreerd. Ik had de neiging om die gevoelens weg te stoppen, door me vooral naar buiten te richten. Werd lekker actief op social media en in verschillende app groepen met andere deelnemers.

Daarna kon ik me (met ondersteuning uit de inspiratiesessies en contact me andere deelnemers) openen voor de inzichten die dit me bracht. De grootste shift kwam toen ik het idee "ik MOET iets doen" losliet en me overgaf aan het moment, ook als dat betekende een moment van rusteloosheid of frustratie.

Je moet goed voelen, om je goed te voelen (onbekend)

Drie lessen

Als ik uit alle waardevolle lessen en inzichten een top drie kies, dan neem ik mee uit de helweek:

  1. Met de juiste intentie, motivatie en omstandigheden is alles mogelijk! Mijn overtuiging “Ik ben geen ochtendmens” bleek niet waar. “Een nacht overslaan kan niet” bleek niet waar. En “ik moet iedere 2-3 uur eten” bleek ook niet waar (toen ik een tijd terug intermittant fasting uitprobeerde). Ik kan zoveel meer dan ik denk.

  2. Ik kan actief mijn mood beïnvloeden. Als ik me moe, lusteloos of down voel, is het aan mij om daar wat aan te doen. Met dansen, lezen, muziek, sociaal contact kan ik zowel mijn energieniveau als mijn mood enórm beïnvloeden. Het is dus aan mij om dat actief op te zoeken. Tip: maak een lijst met dingen die je graag doet, schrijf op welk gevoel je dat oplevert (rust, kalmte, energie, vrolijkheid enz). Draai het dan om: wat wil je voelen en wat heb je dus te doen?

  3. Het is ok om blij te worden van anderen en het is ook ok om je eens lusteloos te voelen. Het is waar dat ik zelf invloed heb op mijn mood én dat is niet hetzelfde als alles alleen moeten doen en me altijd maar goed móeten voelen. Dat ik veel energie krijg van een groep anderen, betekent dat ik dat meer mag opzoeken (als ZZP-er, zeker in Corona tijd, is samenwerking niet vanzelfsprekend). Als ik soms eens lusteloos ben, dan zit daar een waardevolle les in die ik mag leren door erdoorheen te gaan (in plaats van me ertegen te verzetten).

Ik ben dus super dankbaar dat ik deze week doorleefd heb. Het heeft me verrast op verschillende niveaus. En nu na de week sta ik nog steeds om 5.30 op en begin ik met sporten. Dus ik durf wel te zeggen dat mijn originele doel, om mijn slaappatroon te doorbreken, behaald is!


Ook een helweek ervaren?

Mocht je het zelf willen ervaren: van 3-10 oktober is de laatste Nederlandse Hellweek From Home. Daarna gaat Meetings in the Sun in samenwerking met mr. Helweek himself, Erik Bertrand Larssen, verder met een internationale helweek.


Meer weten? Stuur me een berichtje of check de website van Meetingsinthesun.Commentaires


bottom of page