top of page
  • Foto van schrijverAnneke

Wat heeft jouw krachtdier je te vertellen?


Foto van Luigi Manga (Unsplash)

Ik ben voor een retraite in Zweden. Het is fris, de zon schijnt en de bevroren grond knispert onder mijn voeten. In mijn eentje maak ik een mooie wandeling door het bos. Ik sla rechtsaf het hoofdpad af, een klein smal weggetje in. De bomen torenen hoog boven me uit en de stilte is immens. Niets anders dan mijn knisperende voetstappen door het mos.


Tot er ineens vanuit het niets twee grote oehoe’s over me heen vliegen. Achter elkaar aan, tussen de bomen door vliegen ze voor me uit, alsof ze zeggen “volg ons maar, wij weten de weg”. Wat een indruk maken deze majestueuze uilen op me! Zo mooi hoe ze met hun mega spanwijdte tussen de bomen doorglijden.


De maanden erna komt de uil steeds vaker op mijn pad en ergens lees ik een stukje waarin staat dat de uil staat voor verandering. Nou en in een verandering zit ik op dat moment, ik heb net mijn baan opgezegd en ben op die retraite om te onderzoeken wat mijn nieuwe richting wordt. Mijn nieuwsgierigheid is getriggerd en ik ga op onderzoek uit. Waar staat de uil nog meer voor?


Zo kom ik uit bij de krachtdieren (ook wel totemdieren of medicijndieren genoemd).


Oorsprong van krachtdieren

Van oudsher gebruiken Indianen de specifieke krachten van dieren om zichzelf te versterken en ondersteunen. Ieder dier heeft zijn eigen kracht. Niet alleen de leeuw of de arend is zeer krachtig, maar ook de mier en het stinkdier hebben hun eigen bijzondere eigenschappen, die je op een bepaald moment van je leven kunnen ondersteunen.


Dieren kunnen jouw innerlijke kracht symboliseren en dus een langere periode (mogelijk je hele leven) waardevol voor je zijn. Ze kunnen ook een specifieke les voor een moment of fase in je leven bij zich dragen en je daarmee tijdelijk ondersteunen.


De vos en de uil

Toen ik op zoek ging naar de betekenis van de uil, bleek deze naast verandering ook te staan voor observatievermogen en intuïtie. Twee kwaliteiten, waar ik me sterk mee verbonden voel.


Tegelijk bleef ook de vos maar langskomen. In eerste instantie projecteerde ik dat op Aik. Ik vond het wel een goed idee als hij een tatoeage van een vos zou nemen en begon op Pinterest al verwoed naar plaatjes te zoeken. Tot hij zei “waarom begin je nou toch steeds over een vos?”. Eh…ja dat weet ik eigenlijk ook niet.


Dus zocht ik ook de betekenis van de vos op… En jawel deze staat voor de kwaliteiten flexibiliteit en resultaatgerichtheid, waar ik me óók heel verbonden mee voel. Sterker nog deze twee kanten in mijzelf wisselen elkaar continu af en zijn soms met elkaar in strijd: ga ik nu op mijn resultaat af en zoek ik allerlei manieren om daar te komen of leun ik eerst even achterover om te observeren?


De vos en de uil zijn voor mij twee dieren die me inspireren om beide kanten van mijzelf in te zetten en hiertussen bewust te kiezen.


Een tijdelijke inspiratiebron

Gisteren had ik een les binnen mijn opleiding Intuïtieve Ontwikkeling over krachtdieren. Hier kregen we een set kaarten van verschillende dieren te zien, waaruit we zelf een dier mochten kiezen wat onze aandacht trok.


Grappig genoeg sprongen de vos en de uil er voor mij dit keer niet uit. Intuïtief koos ik voor de kolibrie. Op dat moment nog zonder idee waarom. In een visualisatie zag ik de kolibrie vrij zijn, van bloem naar bloem vliegen, onafhankelijk van andere dieren om hem heen. De woorden lichtheid en vrijheid kwamen bij me op.


De kolibrie blijkt te staan voor levensvreugde. Niet hard werken, maar spelen en vanuit lichtheid het leven benaderen.


Oef die is raak! Ik kan mijn werk soms wel erg serieus nemen en het gevoel hebben dat ik vooral hard moet werken. Onlangs nog maakte ik me zorgen dat ik niet voldoende werk zou hebben. Niet eens vanuit zorgen om een tekort aan inkomsten, maar ik heb af en toe een dag zonder afspraken. En dan kan ik zó kritisch op mezelf zijn. Ik mag niet een dag zomaar lanterfanteren of niksen (je hoort de oordelen er al in door), ik moet wel met iets zinvols bezig zijn.


De kolibrie is dus een welkome herinnering aan het feit dat ik mijn werk ook met wat meer lichtheid kan benaderen. Niet alleen maakt dat het voor mijzelf fijner en leuker, het is ook een veel aantrekkelijkere energie voor anderen (niet onbelangrijk als je werk bestaat uit anderen ondersteunen;-)).


Het inzetten van de kracht van dieren

Het zien van de specifieke kwaliteiten van dieren is één ding, maar hoe integreer je deze krachtdieren dan precies in je leven?


Wat voor mij werkt is om ze in beeld te hebben. Ik zet ze bijvoorbeeld op de achtergrond van mijn telefoon, zodat ik er regelmatig aan herinnert wordt. Ook neem ik ze soms mee in een meditatie of visualisatie (ik roep het beeld van het dier op en/of stel me voor dat ik zelf het dier ben). Door bewust aandacht aan deze specifieke dieren te geven, worden in mijzelf de betreffende kwaliteiten en krachten aangewakkerd.


Met de kolibrie als reminder heb ik gisterenmiddag gelijk een aantal zaken waar ik hard voor aan het werk was losgelaten. En het voelt direct al een stuk lichter.


Hoe vind je je krachtdier?

Er zijn ongelofelijk veel verschillende manieren om erachter te komen wat jouw krachtdier is. Zowel voor het leven als voor een tijdelijk inzicht.


Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je je intuïtie volgt en kiest voor het dier dat een aantrekkingskracht op je heeft. Niet omdat je het rationeel een mooi of krachtig dier vindt, maar simpelweg omdat je aandacht er naartoe getrokken wordt. Misschien is het een dier wat je helemaal niet aantrekkelijk vindt (zoals de mier of het stinkdier). Toch kan deze een enorm waardevolle les voor je hebben, die je niet uit de leeuw of de beer zou halen.


Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Welk dier heeft je altijd al gefascineerd?

  • Is er een dier wat je sterk aantrekt?

  • Welk dier komt op dit moment vaak langs in je leven, bijvoorbeeld in plaatjes of als je in de natuur bent?

  • Is er een dier wat in je droom vaker langskomt?

De set met kaarten van dieren (zoals wij in de les gebruikten) vind je hier. Deze spreid je uit over de tafel of op de grond en vervolgens kijk je simpelweg naar welk dier je aandacht trekt. Het helpt om van tevoren een korte meditatie of grondingsoefening te doen, zodat je meer uit je hoofd zakt en makkelijker je intuïtie kunt volgen.

Edit: ik heb net een set kaarten besteld, dus je mag ook bij mij langskomen;-)Commentaires


bottom of page