top of page
  • Foto van schrijverAnneke

Waarom een burn-out het beste is wat je kan overkomen


Foto van Max LaRochelle (Unsplash)

Het is vrijdag 29 april 2016. Ik klap mijn laptop open. Eigenlijk ben ik vrij, maar ik wil nog even een agenda opstellen voor het overleg maandag. Zodra ik ga zitten voel ik mijn nekspieren verstijven en komt er een fikse hoofdpijn op. De lettertjes op mijn scherm beginnen te trillen en ik kan mijn ogen maar moeilijk focussen. Hmmm heb ik nou nog steeds een kater van Koningsdag? Nou ja…die agenda kan morgen ook wel en ik klap mijn laptop weer dicht.


Maar de dag erna én de dag daarna krijg ik precies dezelfde fysiek reactie, zodra ik mijn laptop open. Niet ikzelf, maar mijn vriend ziet de directe connectie en suggereert dat ik even afstand neem van werk. Ik begin met een dag vrij, dat wordt een week en uiteindelijk zit ik acht maanden thuis.


Wat maakte nou dat ik van mijn werk zulke fysieke klachten kreeg? En belangrijker nog…als ik zo’n enorme weerstand had opgebouwd tegen mijn baan, waarom zat ik er dan nog?


De oude vertrouwde comfortzone

Als mens hebben we de natuurlijke neiging om te blijven bij dat wat ons vertrouwd is. Daarbinnen maken we vaak vrij makkelijk kleine beslissingen (een nieuw project erbij, even wisselen van werkdag, een uurtje langer doorwerken).


Grotere beslissingen stellen we echter vaak uit. Alles wat een stap buiten onze comfortzone vraagt, voelt heel subtiel als een bedreiging van ons gevoel van veiligheid en controle. Maar wat nu als die comfortzone eigenlijk ook helemaal niet zo fijn meer voelt?


Onbewust kiezen we ervoor met bepaalde thema’s op de rotonde te blijven, weet dat je elk moment kan afslaan. (onbekend)

Ja maar éérst…

Ik had al veel langer door dat ik niet meer op mijn plek zat en was zelfs al een tijd met een loopbaancoach aan de slag. Zomaar mijn vaste contract opzeggen zag ik écht niet zitten! Ik koos daarom voor de ‘veilige’ weg om éérst uit te zoeken wat ik zou willen.


Uiteindelijk ging het alleen helemaal niet om 'weten wat ik wil'. De enige reden dat ik nog geen volgende stap had gezet, was omdat ik het spannend vond. Ik was bang om te falen, bang dat ik het niet zou kunnen of niet goed genoeg zou zijn. En ik sluit niet uit dat ik, als ik niet die fysieke klachten had gekregen, daar nu nog steeds had gezeten.


De noodrem

Als ons lichaam serieuze signalen gaat afgeven, dan is dat wat mij betreft een teken dat we vakkundig onze behoeftes en verlangens aan het negeren zijn. Eigenlijk trekt het lichaam keihard aan de noodrem. En dat is precies waarom velen achteraf terugkijken en zeggen dat een burn-out het beste is wat ze is overkomen. Dóór die noodrem is er ineens een situatie die je dwingt om je koers te wijzigen.


Toen ik me een hoopje ellende voelde en de deur niet meer uitkwam ging ik eerst in de weerstand ("dit kon mij toch niet overkomen" en "het was vast alleen iets tijdelijks"). Daarna had ik een fase van me heel machteloos voelen ("waarom overkomt mij dit"). En toen me helder werd dat ik er daarmee niet uit ging komen, startte ik langzaam een ontdekkingstocht naar hoe ik zover was gekomen en wat ik kon veranderen. En in die laatste fase deed ik de meest waardevolle inzichten over mezelf.

Easy choices hard life, hard choices easy life (Jerzy Gregorek)

Tijdig afslaan

De titel doet wellicht vermoeden dat ik iedereen een burn-out van harte aanbeveel. Nou nee...mijn missie is juist om anderen te ondersteunen om dat te voorkomen!


Dus hoe maak je de afslag van de rotonde vóórdat je een burn-out krijgt? Niet makkelijk, maar zéker niet onmogelijk! Sterker nog…hoe vaker ik kies voor mijn eigen behoeftes en verlangens, hoe makkelijker het wordt én hoe scherper ik voel wat mijn behoeftes en verlangens zijn. Het vraagt vooral moed en vertrouwen.


De volgende drie stappen ondersteunen je hierbij:


1. ERKENNEN

Het start met tot stilstand komen in het hier en nu en voor jezelf erkennen wat er op dit moment niet werkt én (heel belangrijk) ook wat er wél werkt. Zien wat er werkt geeft je namelijk een basis om op voort te bouwen. De valkuil hier is om vooral te zien wat er ontbreekt, dit geeft echter weinig informatie. Kijk vooral naar wat er is, maar níet werkt.


2. VERLANGEN

Vervolgens kun je bepalen wélke afslag je moet hebben, door in contact te komen met jouw verlangens. Klik hier voor 3 concrete tips om contact te maken met jouw verlangens


3. KIEZEN

Tot slot gaat om het het daadwerkelijke nemen van de afslag: het maken van de keuze. In iedere situatie heb je vier keuzes, lees hier meer over deze vier opties,


Veel last van werkstress en op zoek naar een andere manier om hiermee om te gaan? Zie dan ook: 5 krachtige vragen om anders met werkdruk om te gaan.

Comments


bottom of page