Hoe zou het zijn als je alles wat je je maar wenst zo zou kunnen bestellen? Net alsof je bij de snackbar of de bakker staat. Een nieuwe liefde, meer verdieping in je relatie of een nieuw huis aan het water en ook nog binnen budget….
Be careful what you wish for
Volgens Willem de Ridder, schrijver van het boek Spiegelogie kan dat! En het is nog super simpel ook.
Alles in de natuur is perfect! Behalve jij! Toch?
De natuur is een perfect werkend systeem. Planten leven in symbiose met elkaar, planten voeden dieren, dieren voeden elkaar en als er even chaos ontstaat, dan herstelt het evenwicht zich vanzelf. De natuur geeft en neemt, op zo’n manier dat alles ondersteunt wordt.
De regen denkt niet….”Ja die boom vind ik dus niet zo aardig, daar ga ik niet vallen”. Een plant die na een droge periode voor het eerst weer regen krijgt denkt niet “Oei….kan ik dat nou wel nemen? Wel een beetje asociaal naar de andere planten om me heen”.
Alles in de natuur is perfect in balans en met elkaar in samenwerking. Alle organismen ondersteunen elkaar volledig. En zo zijn wij mensen van nature ook. Echter leren we van kleins af aan, dat we alles nog moeten leren en vooral níet perfect zijn. Terwijl ons lichaam vanaf onze geboorte (en eigenlijk al daarvoor) juist precies aangeeft wat we nodig hebben.
Als baby geef je nog volledig toe aan al die intelligentie van je lichaam. Gaandeweg leren we vooral om ons aan te passen aan de normen en verwachtingen om ons heen. Je lichaam geeft aan dat het honger heeft, maar ja… het is nog geen etenstijd. Je lichaam geeft aan dat het wil bewegen, maar ja… je zit nu in de les en daar hoor je stil te zitten.
De mysterieuze intelligentie van het universum
Er zijn zelfs onderzoeken gedaan die bewijzen dat onze miljarden uiterst intelligente cellen niet alleen precies weten wat we nodig hebben, maar ook nog in contact staan met het hele universum. Op het allerkleinste niveau bestaan onze cellen uit atomen en nog kleiner uit neutronen, protonen en elektronen. In feite zijn we dus helemaal niet van vaste stoffen gemaakt, maar bestaan we puur uit energie.
Willem beschrijft onder andere een onderzoek van een zwangere vrouw, die met elektroden verbonden wordt. Aan de andere kant van de wereld bekijkt een (willekeurige, voor deze moeder onbekende) wetenschapper een aantal kaarten met namen. Bij een voor de moeder onbekende naam gebeurt er niks, bij de kaart met de naam van de vader van het kind is er ineens een sterke reactie van de cellen van de foetus zichtbaar.
Raadselachtig he?! Er is zoveel wat wij niet kunnen bevatten. Met onze sterke neiging om alles in ons leven onder controle te houden en voorspelbaar te maken, negeren we vaak deze universele intelligentie en zijn we volledig getraind om te volgen wat we dénken dat goed is in plaats van daadwerkelijke te voelen en te vertrouwen op wat we waarnemen.
Spiegelen en waarnemen
Ervan uitgaande dat onze cellen in contact staan en kunnen communiceren met het gehele universum, dan zal het je niet verbazen dat jij en jouw cellen invloed hebben op wat er om je heen gebeurt. En nog een stapje verder… Als wij allemaal via onze cellen onderdeel uitmaken van één groot geheel, is er dan wel een verschil tussen jou en mij?
Hmmmmm…gaat het wel lekker met je Anneke? Heb je iets in je drankje gehad? Dit geloof je toch niet echt?
Misschien denk je dat ik de weg helemaal kwijt ben. Als ik naar jou kijk, zie ik toch echt een ander persoon. Maar hóe ik jou precies zie wordt volledig bepaald door hoe ik in mijn vel zit. Als ik verliefd op je ben, zie ik je anders dan wanneer ik boos op je ben. En als ik kritiek op je heb, dan is de kans groot dat dat meer zegt over mij dan over jou.
Jij bent dus eigenlijk niet meer dan mijn spiegel. En ik die van jou! Nu weet je ook waar de titel Spiegelogie vandaan komt. Als ik jou dus positiever ga bekijken, dan ga ik mijzelf ook positiever bekijken. Op deze wijze kun jij de wereld zoals jij die waarneemt volledig beïnvloeden.
Op deze manier maak je je eigen verhaal. En het bijzondere is….als je erin gelooft, dan wordt dat nog werkelijkheid ook. Het vraagt vertrouwen, in je gevoel zakken en loslaten. De uitdaging is om weer contact te maken met de universele intelligentie. Door het denken en dat wat je weet los te laten en weer volledig in het moment te gaan voelen en waarnemen.
Be careful what you wish for
De Spiegelogie methode is erop gericht om bewust je eigen verhaal te maken, door uit te spreken waar jij naar verlangt. Belangrijk hierbij is om het uit te spreken alsof het nu al werkelijkheid is. Daarna laat je het los en vertrouw je erop dat het universum haar werk doet. Hoe het precies gebeurt en wanneer is niet te controleren, maar als je erop vertrouwt dat het gebeurt, dan komt het vanzelf.
Willem beschrijft in zijn boek vele voorbeelden. Zo onder andere het verhaal van een rijke dame uit het Gooi. Deze vrouw had een succesvolle man, een groot huis, mooie kleding en toch was ze niet gelukkig. Via de Spiegelogie methode uitte ze dat zij een diepe verbinding heeft met haar man. En vlak daarna verliest haar man zijn bedrijf en moeten ze het grote huis verkopen. Ze verhuizen naar een klein flatje en wat gebeurt daar… Zonder al die opsmuk komen ze weer helemaal tot elkaar. Precies wat ze wenste, alleen waarschijnlijk niet helemaal de vorm of de weg die ze voor ogen had. Vanuit die verbinding begon er een nieuw bedrijf te bloeien en uiteindelijk wonen ze nu weer in een groot (zelfs nog groter) huis.
Cruciaal in het proces is dus om los te laten via welk pad je verlangen vervuld wordt en er vertrouwen in te hebben dat het universum voor jou werkt.
Spiegelogie en fanclubs
Willem de Ridder schrijft super helder, nuchter en met humor. Ik vloog door het boek heen en heb het inmiddels twee keer gelezen. Nog niet eerder heb ik zo’n bondige en toch omvangrijke beschrijving van het leven gelezen. Ik kan je dus niet anders aanraden dan het boek zelf te lezen! In deze korte blog (die al langer is dan normaal) kan ik het boek namelijk niet voldoende eer aan doen.
Wat ik erbij moet zeggen is dat Willem vaak herhaalt in zijn boek dat je niet leert zwemmen of autorijden door het lezen van een boek en dus ook dit niet zal leren door te lezen, maar alleen maar door te doen doen doen!
Bij het boek heeft hij daarom een spel ontwikkeld van anderhalf uur, wat je met elkaar kunt spelen. Door het hele land zijn er zogeheten fanclubs die regelmatig bij elkaar komen om met elkaar dit spel te spelen. Het heten fanclubs, omdat je wanneer je anderen als fan support, indirect dus eigenlijk jezelf steunt:-)
Heb je het boek gelezen en interesse om bij een fanclub aan te sluiten?
Check hier of er eentje bij jou in de buurt is. Of laat het mij weten als je bij een fanclub in Amsterdam aan wilt sluiten. Dan start ik er zelf een of sluit ik je aan bij de groep waar ik nu bij zit.
Liefs Anneke
Комментарии