top of page
  • Foto van schrijverAnneke

Lekker in je vel door te kiezen

Foto van Jordan Ladikos (Unsplash)

Wat ik allemaal wel niet doe en gedaan heb om lekker in mijn vel te zitten... Het is niet meer op twee handen te tellen. Yoga, meditatie, gezond eten, sporten, wandelen, rust en regelmaat, bewustwordingsprogramma’s, acupunctuur, cacao ceremonies, ayahuasca en ga zo maar door...


En allemaal draagt het op de een of andere manier bij aan een gevoel van rust en vrijheid. Toch is er maar één ding wat écht enorme impact heeft op hoe ik in mijn vel zit. Zonder dit heeft de rest maar weinig zin.


Leven of geleefd worden

Ik kan nu wel net doen alsof ik de spanning aan het opbouwen ben, maar het antwoord staat al in de titel😆. Wat echt impact maakt is kiezen! En niet zomaar kiezen...kiezen vanuit je hart, kiezen voor wat klopt als je eerlijk bent met jezelf.


Ik kan werken aan het vergroten van mijn bewustzijn, maar als ik er niet voor kies om mijn verlangens te volgen of patronen te doorbreken, dan verandert er niets. Ik kan alles doen om te ontspannen en rust te vinden, maar als ik aan de andere kant energie verlies door in een situatie te blijven die niet klopt, dan is het dweilen met de kraan open.


Door te kiezen zet je dingen in beweging. Je neemt de regie over je eigen leven en bepaalt welke kant je uit gaat.


4 keuzemogelijkheden

Vanuit de visie van de Cyclus heb je in iedere situatie vier keuzes:

  • ACCEPTEREN: Je verandert niets aan de situatie noch aan jezelf. Je accepteert de situatie volledig zoals deze is.

  • ACTIE: Je gaat dát ondernemen wat nodig is om de situatie te veranderen. Daarbij overweeg je zorgvuldig welke actie constructief en effectief is en tot het beste resultaat zal leiden.

  • AFSTAND: Je besluit dat jezelf uit de situatie verwijderen de beste keuze is en neemt bewust afstand.

  • AFSTEMMEN: Je verandert niets aan de situatie, maar gaat intern op onderzoek om jezelf af te stemmen op de situatie. Vaak betekent dit het loslaten van bijvoorbeeld een angst of een overtuiging.


De valkuilen

Nu klinkt dat misschien best wel simpel en logisch? Toch hebben we, zeker als we ons in het nauw gedreven voelen, eerder de neiging om vanuit een automatisme te reageren, dan bewust een van bovenstaande opties te kiezen. Voor al deze vier opties, is er namelijk ook een valkuil (die ons ego vééél aantrekkelijker vindt😉).


  • SLACHTOFFER: In plaats van bewust te accepteren, laten we de situatie gelaten voor wat die is. We geven ons er als het ware vanuit wanhoop aan over.

  • AANVAL: niks bewuste keuzes, hoppa vol in de aanval! Zonder te bekijken wat een constructieve actie zou kunnen zijn, bijten we van ons af door in de aanval te gaan.

  • VLUCHTEN: zonder na te denken of dit wel echt de beste optie is, vluchten we uit de situatie, omdat dat het meest comfortabel voelt. We hoeven dan immers niet de confrontatie aan te gaan met onszelf of de situatie.

  • KLAGEN: in plaats van onze aandacht naar binnen te keren en te onderzoeken wat de situatie bij ons oproept, gaat de focus naar buiten en klaag je over wat deze situatie allemaal wel niet met je doet.


In alle vier deze valkuilopties blijven we op een bepaalde manier vechten tegen de situatie. Niet alleen kost dat een hoop energie, we geven daarmee ook onze kracht weg. Als een situatie niet is hoe je zou willen en je focust al je aandacht op dat wat je níet wil, dan is de kans dat de situatie ten goede verandert nihil. Immers wat je aandacht geeft groeit, dus als je focust op wat je níet wilt, dan groeit juist datgene wat je níet wilt.


Meer over keuzes

Wil je meer weten over het interne proces dat maakt dat je soms in de valkuilen stapt? Een tijdje terug schreef ik ook een blog over het 'niet weten wat je moet kiezen' en het 'niet willen kiezen'.


Sta je voor een belangrijke keuze? Of zit je in een situatie waarin je het gevoel hebt dat je helemaal geen keuze hebt? Neem gerust contact met me op! Ik kijk graag met je mee!


Liefs Anneke

Comments


bottom of page