top of page
  • Foto van schrijverAnneke

Instant geluk bestaat niet


Photo by Alejandro Alvares (Unsplash)

Met collega coaches en trainers zit ik rond een tafel. We gaan een hapje eten. Om ons heen zijn er een paar vrijdagmiddagborrels gaande. Luide mannen in pakken staan met biertjes in de hand te lachen en te praten. Bij ons aan tafel is het rustig. We kletsen bij over wat ons bezig houdt en het gesprek verloopt gemoedelijk.


Tot we bij het toetje zijn aanbeland. En een van de mannen, niet toevallig expert Critical Thinking and Debating, ineens vraagt: “Waarom streeft iedereen toch naar geluk? En nog erger: waarom proberen zovelen geluk te verkopen?”.


Een jaar geleden heette de ‘Masterclass Leef!’ nog de ‘Dag van Geluk’, dus ik voel me aangesproken. En het zet me aan het denken. Wat is geluk eigenlijk voor mij? En ben ik inderdaad een van die mensen die geluk verkoopt?


Geluk is toeval

Volgende De Dikke Van Dale is de definitie:


ge·luk (het; o)

  1. gunstige loop van omstandigheden; = voorspoed: hij heeft altijd geluk boft altijd; van geluk mogen spreken veel geluk hebben; op goed geluk op de gok.

  2. aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt.


En mijn kalender op de wc vertelt me eerst:

“Ons grote probleem is dat wij willen, geloven en nastreven dat het leven overwegend gelukkig en probleemloos is” — Mats & Susan Billmark

En een paar dagen later:

“Iedere mens is aangelegd op geluk — zo worden we geboren, kijk maar naar baby’s” — Mo Gawdat

Ja wat is het nou? Moeten we ophouden om het na te streven? Of zijn we het diep van binnen allang? Is het een gunstige loop van omstandigheden en dus een kwestie van toeval? Of hebben we er zelf invloed op? En is geluk hetzelfde als probleemloos?


Mijn visie op geluk

Ergens ben ik het eens met mijn collega. Ik geloof namelijk dat je geluk nooit rechtstreeks kunt verkrijgen. In die zin kun je geluk dus ook niet verkopen. Ik kan bijvoorbeeld niet beloven dat je van mijn coaching traject of het volgen van Leef! instantly gelukkig wordt.


Toch geloof ik wel in geluk. Of eigenlijk…ervaar ik zelf regelmatig geluk. Voor mij is geluk het gevoel dat het stroomt, dat het vanzelf gaat, dat ik energie krijg of dat mijn hart een sprongetje maakt.

En dat gebeurt op allerlei momenten:


  • Als ik voel dat mijn coachee een belangrijk inzicht opdoet

  • Als ik lekker een stukje aan het rennen ben en de zon ineens doorbreekt

  • Als ik (zoals nu) midden in de nacht inspiratie krijg voor een blog en het verhaal er zo in één vloeiende typsessie uitvliegt

  • Als er onverwacht een kwetsbaar gesprek ontstaat met een dierbare, waardoor ik me diep verbonden voel met die persoon.

Wat deze momenten gemeen hebben? In de eerste plaats zijn het momenten waarop ik in het hier en nu ben, niet bezig met wat ik nog moet doen of wat er is geweest, maar met mijn volle aandacht bij wat er op dat moment gebeurt. In de tweede plaats zijn het allemaal situaties waarin ik voel dat het klopt: ik hoor hier op dat dit moment te zijn, het is belangrijk voor mij en/of ik ben van betekenis voor de ander.


Hoe krijg je dat geluksgevoel?

Vaak kom ik onbedoeld in deze situaties terecht. Mijn invloed op de zon die gaat schijnen, de coachee die een belangrijk inzicht opdoet of het mooie gesprek wat in het moment ontstaat is maar beperkt. Zoals ik al schreef…geluk kun je in mijn perspectief niet rechtstreeks verkrijgen.


Wat je wél kunt doen is de optimale situatie creëren om geluk te laten ontstaan:

Als je hart klopt, klopt het

Over die laatste wil ik nog wel wat meer kwijt. Die is namelijk niet perse altijd maar leuk, fijn en probleemloos.

“Ons hart vertelt ons niet wat prettig is, ons hart vertelt ons vooral wat wáár is” — Eveline Helmink

Mijn hart vertelt me ook regelmatig dat ik een moeilijke keuze te maken heb. Voor mij is een keuze moeilijk wanneer ik het gevoel heb dat ik iemand ga teleurstellen: een opdracht teruggeven of een afspraak afzeggen bijvoorbeeld. Of wanneer ik een stap buiten mijn comfort zone te zetten heb: een nieuwe training geven of een potentiële nieuwe klant bellen.


En toch voel ik daarna altijd dat die keuze klopt. Er ontstaat ruimte als ik een grens heb aangegeven. En ik krijg een rush van energie als ik een angst overwonnen heb.


Mijn nieuwe slogan is daarom:

“Als je hart klopt, klopt het!”


Hulp bij je hart volgen?

De Masterclass Leef! biedt dan geen instant geluk, het geeft je wel concrete handvatten om je hart te volgen. Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie.Comments


bottom of page