top of page
  • Foto van schrijverAnneke

Hoe onze manier van ‘zijn’ de ander beïnvloed


Foto van George Ongkiehong - Zelfbewust Academy

Afgelopen weekend faciliteerde ik met collega’s het 4-daagse bewustwordingsprogramma Zelfbewust. Een programma waarin de deelnemers een prachtige reis maken. Ze doorbreken patronen, laten angsten los, komen in contact met verlangens en zetten deze om in concrete keuzes. We zouden eigenlijk eens voor-en-na foto’s moeten maken, want wat een enorme verzachting en verlichting is er zichtbaar op alle gezichten op zondagmiddag.


Maar zo’n programma raakt niet alleen de deelnemers. Vaak maak ik zelf ook een transitie door. Zo ook afgelopen weekend.


Spiegelen en gespiegeld te worden

Als mensen mij vragen wat coaching is, dan zeg ik altijd: het stellen van krachtige vragen en het spiegelen van de ander, zodat deze zelf tot waardevolle inzichten kan komen. Het mooie (en soms confronterende) is… coachees zijn net zo goed een spiegel voor mij.


Hoe de coachee op mij reageert, is een reflectie van hoe ik zelf ben op dat moment. Ben ik onrustig, dan is ons gesprek ook onrustiger. Zit ik in mijn hoofd, dan schiet de ander ook sneller naar zijn/haar hoofd.


Ik zorg er daarom voor dat ik voldoende rust neem en zelf in mijn lijf zak voor ik een sessie in ga. Maar ik ben ook een mens (ja echt? echt!😉) en soms popt er ineens gaandeweg iets op.


Irreële overtuigingen beïnvloeden de realiteit

Afgelopen weekend merkte ik op de tweede dag dat er een aantal beperkende overtuigingen bij me opkwamen. “Ik doe het niet goed”, “ik moet een nóg groter verschil maken” en “anderen kunnen dit veel beter” spookten door mijn hoofd.


Allemaal irreële overtuigingen die voortkomen uit de angst om te falen. Overtuigingen dus die niet waar zijn, maar die er tegelijk voor zorgen dat ik mijzelf niet helemaal laat zien. Dit weekend ging ik harder werken om een 'goede' facilitator te zijn en hield ik mezelf tegen om voor de volle 100% de verbinding aan te gaan. Waarschijnlijk was dit voor de deelnemers nauwelijks merkbaar, maar op een onbewust niveau hadden deze irreële overtuigingen toch een invloed op de realiteit.


Een cadeautje van het universum

In eerste instantie had ik er zelf vooral een oordeel over. Ik was me ervan bewust dat die overtuigingen me in de weg zaten en ik deed dus hard ‘mijn best’ om ze los te laten. Ja dat vertelde ik mezelf… Eigenlijk was ik ze vooral aan het wegdrukken. Ze mochten er niet zijn, want ik was toch immers een professional…blablala…


En toen kreeg ik ineens een cadeautje van het universum. Op de 3e dag meldde een deelnemer zich ziek. Het grootste deel van die dag zouden we in tweetallen werken en de deelnemer die nu zonder partner zat, koos mij uit om de oefening met haar te doen. En wat een impact had dat!


Ik stapte uit mijn rol van facilitator, nam volledig deel aan de oefening en liet mijzelf zien! Ik voelde meteen een diepe verbinding met de deelnemer tegenover me. En het mooie was…ook met alle andere deelnemers. Alsof ik dat schilletje van eerder had losgelaten. En niet alleen had het een impact op de verbinding, het faciliteren verliep daarna ook veel vloeiender én ik was niet meer hard aan het werk. Het ondersteunde me om dóór die overtuigingen heen te breken en weer dichtbij mezelf te komen.


Het deed me nogmaals inzien hoe belangrijk het is om te erkennen wat er is, ook (of zelfs juíst) als dat angsten of overtuigingen zijn. En hoe waardevol het is om mezelf volledig open te stellen.

Beïnvloed ook jouw interacties

Hierboven beschreef ik hoe dit mijn werk als coach en facilitator beïnvloed, maar mijn visie is dat dit geldt voor alle relaties en interacties die we aangaan. Herken je bijvoorbeeld dat je op je werk een grens wilt aangeven en dan in een discussie of onderhandeling beland? Of een gesprek met je partner, waarin je eigenlijk wilt aangeven hoe je geraakt bent en hoezeer je behoefte hebt aan verbinding, waarop de ander onverwacht in de verdediging schiet?


Ik geloof dat we hier zelf invloed op hebben. Uiteraard is de ander een autonoom mens met zijn/haar eigen overtuigingen, angsten en patronen. En toch kan ik én kan jij, door zelf open te zijn, de ander uitnodigen ook te openen!


Door inzicht te krijgen in wat we in de weg laten staan en door dichter bij onszelf te komen, kunnen we steeds bewuster kiezen hoe we in contact staan met anderen.


Kijk op www.zelfbewust.org voor diverse (eendaagse en meerdaagse) programma’s die je hierin ondersteunen.

Of kies voor een individueel coachingstraject en kijk op www.kieskrachtcoaching.nl.


Ik ontmoet je graag om ook jou in dit proces te ondersteunen!


Liefs Anneke


anneke@kieskrachtcoaching.nl | 06 - 4893 8169Comments


bottom of page