top of page
  • Foto van schrijverAnneke

Eet jezelf krachtig, energiek en gefocust


Al jarenlang ben ik aan het experimenteren met mijn voeding. Wat vind ik lekker? Waar reageert mijn lichaam goed op? En wat doet het met hoe ik in mijn vel zit?


Ik weet niet of ik het nou als vloek of als zegen moet zien, maar ik voel heel sterk wat voeding doet met mijn lichaam. Zo merk ik onder andere een groot effect op mijn humeur en mijn productiviteit.


Dat gevoel had ik als kind al. ik was een jaar of 4. Mijn hele familie is bij mijn oma thuis. We hebben net lekker gegeten en het is tijd voor het toetje… Jeuy!!! De volwassenen zitten aan een lange tafel en met mijn broertje en nichtjes zit ik aan de ‘kindertafel’. Terwijl iedereen bakjes met vanille-ijs krijgt uitgedeeld sluip ik stiekem naar de keuken. “Oma mag ik yoghurt met vruchtjes?”.


Geen expert

Als je mij kent dan weet je dat ik geen voedingsexpert ben. Al mijn experimenten zijn gebaseerd op een onderzoeksgroep van n=1, ofwel just me. Al probeer ik soms ook mijn man en anderen om me heen te verleiden om gezond te eten, door lekkere smoothie bowls, verse humus of gezonde chocolademousse te maken😅.


Wat voeding met mij doet, geldt dus niet absoluut niet per definitie voor de rest van de Nederlandse bevolking. Toch geloof ik toch dat mijn ervaringen waardevol zijn om te delen. Naast de groei in bewustwording die ik afgelopen jaren heb ervaren, heeft namelijk het aanpassen van mijn voeding namelijk een enorm impact op hoe vrij, energiek en vrolijk ik me voel.


Een interessante casus

Afgelopen maand was ik in de luxe positie dat ik twee keer een week naar Ibiza mocht. Eerst een retraite gericht op lichaamsbewustzijn en levensvreugde. En twee weken later op warkation met de startup waar ik medewerkers coach.


Dezelfde omgeving, zon en ontspanning, met een groep in een huis, een week lang. Uiteraard was de insteek anders en zo ook de energie, maar toch zat het grootste verschil voor mij in het eten en drinken. Een mooie casus om te vergelijken dus.


In de eerste week werden we ondersteund door een natuurvoedingsexpert. We aten geen suiker en dronken geen koffie of alcohol. We kregen (de heerlijkste) vegetarische gerechten voorgeschoteld vol pure ingrediënten als groenten, noten en zaden. We dronken alleen water en thee.


De tweede week waren de hoofdmaaltijden verrassend gezond. Er was altijd voldoende groente aanwezig en iedere avond werd er vers gekookt. Maarrrr daarbóvenop waren er ook ijsjes, chocolade, koekjes, chips en bovenal alcohol.


Wat eten en drinken met mij doet

Tijdens de eerste week voelde ik me fit, ik merkte dat mijn buik rustig was en dat ik lekker in mijn vel zat. Na terugkomst zat ik vol energie om van alles te ondernemen.


In de tweede week liet ik mijn inname van suiker, chips en alcohol langzaam oplopen. Ik merkte dat mijn buik begon op te zetten. Ik voelde me futlozer. En na terugkomst kreeg ik weinig uit mijn handen.


Nu ik weer een aantal dagen zonder suiker, snacks en alcohol leef, voel ik me gelijk weer fitter en energieker.


Opmerkelijk verschil toch? En dit is niet de eerste keer. Op kleinere schaal kan ik na een stuk taart of een bak pepernoten enorm lusteloos worden. Mijn man zegt dan gekscherend dat ik als een vaatdoek op de bank hang. En zo voel ik me ook.


Het effect van voeding

Hoe komt het dat voeding zo’n impact kan hebben? Ik kan dat wel zo voelen, maar wat is er eigenlijk over bekend? Ik ben meer en meer gaan lezen. Wat ik tot zover tegen ben gekomen:


Uit onderzoek blijkt dat voeding onder andere invloed heeft op je humeur, op je geheugen en op je concentratieniveau. En er zijn diverse aspecten van voeding van belang:


  • Hoe makkelijk voedsel glucose afgeeft. Ongeveer alles wat we eten, wordt omgezet in glucose. Een stof die onze hersenen nodig hebben om alert te blijven. Bij te weinig glucose (bijvoorbeeld als je al even niet gegeten hebt) dwaalt onze aandacht af en is het moeilijker om je te concentreren. Producten als witte pasta, witbrood, snoep en frisdrank geven makkelijk glucose af, maar leiden eerst tot een piek en vervolgens tot een dal.

  • Hoe makkelijk verteerbaar het voedsel is. Producten met een hoog vetgehalte (denk aan friet, hamburgers of chips) geven langdurig energie. Hiervoor moet ons verteringsstelsel echter dusdanig hard werken dat het zuurstofgehalte in ons brein daalt en we ons “groggy” kunnen voelen.

  • In welke mate het voedsel bewerkt is. Alles in blik, pakjes en zakjes is bewerkt (denk aan frisdrank, maar ook pastasaus, voorverpakte snacks en bewerkt vlees (bijvoorbeeld kipnuggets)). Dit betekent dat er chemische stoffen (smaak- of kleurstoffen bijvoorbeeld) en/of extracten van voedingsmiddelen (zoals suiker) aan toegevoegd zijn. Deze toevoegingen verstoren de positieve bacteriën in ons verteringsstelsel. Er doordat 90% van de serotonine receptoren in je buik/darmen zitten, verstoor je met bewerkt voedsel niet alleen je darmflora, maar ook je humeur.


Wat dan wel?

Als je energiek en productief wil zijn en je weet dat het functioneren van je brein en je lichaam afhangt van welke brandstof je erin gooit, dan wil je dat deze brandstof van zo hoog mogelijke kwaliteit is toch? Zo min mogelijk troep, die je lichaam veel energie kost om te verwerken. Zo veel mogelijk voedsel met hoge voedingswaarden, die je de energie, helderheid en positiviteit ten goede komen.


Een advies in een van de Harvard artikelen waar ik me helemaal in kan vinden is:

Begin eens met een week of twee/drie volledig gezond te eten. Dat wil zeggen alleen onbewerkt voedsel, dus geen pakjes, zakjes en blik. Koop zoveel mogelijk vers, dat geldt voor groente en fruit, maar bijvoorbeeld ook voor brood (vermijd fabrieksbrood uit de supermarkt). Daarnaast geen alcohol, koffie en suiker. Je zou zelfs kunnen overwegen lactose en vlees te schrappen.


En het belangrijkste daarbij wat mij betreft: luister naar je eigen lichaam! Bemerk wat deze manier van eten met je doet. Hierna kun je dan een voor een dingen gaan toevoegen en voelen wat dit in je lijf doet.


Vind je dit een te grote stap? Dan kun je het ook omdraaien. Houd je voedingspatroon zoals het is, maar schrap een voor een bepaalde type voedingsmiddelen. Begin bijvoorbeeld met aantal weken geen (toegevoegde) suikers te eten of stop een tijdje met alcohol en kijk eens wat dit met je doet.


Gezond smullen

Ik ben natuurlijk super benieuwd of je iets gaat uitproberen en zo ja...wat dit dan met je doet.


Persoonlijk vind ik het het allerleukste om zo gezond en tegelijk zo lekker mogelijk te koken. Daarom tot slot twee van mijn meest favoriete (en super simpele) ontbijtrecepten, waarmee ik direct een goede portie groente naar binnen krijg:

  • Smoothie bowl van spinazie, avocado en banaan

  • Kruidig ontbijtje van appel en wortel met noten.

Comments


bottom of page