top of page
  • Foto van schrijverAnneke

De wondere wereld van de chakra’s

Photo by Form (Unsplash)

Al jaren doe ik aan yoga en meditatie. In allerlei vormen, bij verschillende yogascholen. En al die jaren heb ik de chakra’s vakkundig weten te vermijden. Ik zag wel eens yogalessen voorbij komen die ook de chakra’s behandelden, maar het sprak me niet aan. Ik had geen idee wat ik ermee zou kunnen en het klonk me wat zweverig.


Nu ineens komt het achter elkaar op mijn pad. Ik volgde de Masterclass Zelfbewustzijn die is opgebouwd aan de hand van de chakra’s, het is de basis van mijn opleiding Intuïtieve Ontwikkeling en ik kreeg het Handboek Chakra Psychologie. Vorig weekend vertelde mijn vader zelfs hoe het indirect in zijn golf trainingen verwerkt is.


Hmmm blijkbaar hebben ze me toch iets te vertellen.😉


Ik heb me ervoor opgesteld en verrassend genoeg ervaar ik het helemaal niet als zweverig. Het is juist een heldere structuur die heel veel dingen die ik de afgelopen jaren leerde samenbrengt.


Wat zijn chakra’s?

De chakra’s zijn zeven energiecentra, die zich bevinden tussen je stuitje en je kruin. Het zijn geen fysieke organen of lichaamsdelen van vlees en bloed die je zou kunnen vastgrijpen, maar het zijn gebieden waar je bijvoorbeeld emoties, kracht, liefde of vrijheid ervaart.


De 7 chakra’s

Van onder naar boven zijn dit de zeven chakra’s:

  1. Het eerste chakra bevindt zich bij je stuitje en gaat over hoe stabiel of zelfverzekerd je je voelt.

  2. Het tweede chakra zit net onder je navel. Dit staat voor het uiten van emoties, creativiteit en seksualiteit.

  3. Het derde chakra bevindt zich net boven je navel en is het centrum van passie, je ruimte innemen, grenzen aangeven en je doelen bereiken.

  4. Het vierde en middelste chakra ligt ter hoogte van je hart. Het verbindt niet alleen de onderste drie en de bovenste drie chakra’s, maar gaat ook over de verbinding met jezelf en met anderen.

  5. Het vijfde chakra is je keelchakra en ligt op je strottenhoofd. Hier draait alles om communicatie. Uiten wat je denkt en voelt, maar ook luisteren naar de ander.

  6. Het zesde chakra ligt op je voorhoofd, tussen je ogen. Dit gaat over je intuïtie en helder zien.

  7. Het zevende chakra bevindt zich op je kruin. Vanuit hier leg je contact met je hogere bewustzijn en spiritualiteit. Het is ook je verbinding met het universum en is het centrum van het helder weten.


Bron: wereldvanyoga.nl

De chakra scan

De chakra’s zijn continu in beweging en ieder chakra kan overactief, in balans of onderactief zijn. Als ze allemaal in balans zijn, dan voel je je energiek, vrolijk, krachtig en vrij. Zit je niet helemaal lekker in je vel, dan zijn waarschijnlijk een of meerdere chakra’s uit balans.


Op basis van de emoties die je ervaart, de fysieke klachten die je hebt en hoe je in het algemeen in je vel zit, kun je afleiden in welk chakra de disbalans zit. Boosheid is bijvoorbeeld een belangrijk teken dat een van je grenzen wordt overschreden. Dit hangt samen met het derde chakra, wat onder andere gaat over je eigen ruimte innemen. En heb je bijvoorbeeld een kriebel in je keel of moet je kuchen, dan is dat vaak een teken dat je iets te zeggen hebt (de kern van je vijfde ofwel keel chakra)!


In de Masterclass zijn we alle zeven chakra’s afgelopen. Bij ieder chakra werd besproken wat we ervaren als een chakra overactief, in balans of inactief is. Zo hebben we een scan van onszelf gemaakt en bekeken welke chakra’s in balans zijn en welke niet.


Bijzonder om te merken hoe ik bij het bespreken van de chakra’s direct voelde of ik geraakt werd. Soms voelde ik me wat oncomfortabel en een andere keer werd ik emotioneel. En er waren ook chakra's waarbij ik niets voelde en alleen luisterde naar de informatie. Zo voelde ik direct bij welke chakra's er voor mij iets te ontdekken valt.


Het tweede chakra en de kat uit de boom kijken

Het chakra wat er voor mij het meeste uitspringt is het tweede chakra. Dit is het chakra van plezier, van ervaren en van jezelf uiten. Het draait hier om het recht om te voelen.


Een kernmerk van overactiviteit in dit chakra is bijvoorbeeld excessief feesten of verslaving; continu externe prikkels opzoeken als verdoving van wat er van binnen gebeurt. Is het chakra onderactief dan zit kort gezegd de rem erop. In plaats van te doen waar je zin in hebt, houd je je in en laat je je tegenhouden door een set van normen.


Hmmm die rem erop herken ik wel… Ik ben altijd wel een kat-uit-de-boom-kijk-type geweest. Ik laat niet snel het achterste van mijn tong zien. Bekijk eerst even in wat voor situatie ik terecht ben gekomen, wat andere mensen doen, wat er van me verwacht wordt en wat ‘normaal’ is. Blijkbaar is de norm ‘doe maar normaal’ een sterke voor mij. Gaat iedereen uit zijn dak, dan zal ik vrij snel aansluiten, maar ik ben nooit de eerste die het podium bestormt en los gaat.


Ruimte voor emotie

Het tweede chakra stond afgelopen week centraal in mijn opleiding Intuïtieve Ontwikkeling. Behalve over plezier hebben en jezelf uiten, gaat het tweede chakra ook over je emotionele identiteit.


In deze les besteedden we aandacht aan het mogen ervaren en uiten van emoties. Hoeveel ruimte heb je om boos te zijn? Hoeveel ruimte heb je om verdriet te ervaren? Hoeveel ruimte heb je om te genieten?


Ik ontdekte dat mijn rem het meest op boosheid zit, daarna op verdriet en veel minder op mogen genieten. “Ik moet sterk zijn” is de norm die hier een belangrijke (blokkerende) rol speelt.


Zowel het kat-uit-de-boom-kijken als de neiging om negatieve emoties weg te drukken waren niet nieuw voor me. Dat deze twee aan hetzelfde chakra verbonden zijn wel. Er vallen nu meerdere dingen op hun plek. En door er op deze manier naar te kijken en te erkennen dat deze blokkade er is, ontstaat er ruimte om eraan te werken.


Ook ontdekken waar jij uit balans bent?

Ben jij nieuwsgierig welke inzichten jij uit de chakra’s zou kunnen halen? Wil je meer leren over hoe de chakra’s tot uiting komen? Sta je open om te ontdekken in hoeverre jouw chakra’s in balans zijn?


Op 30 juni is er weer een Masterclass Zelfbewustzijn. Nog eenmalig is de toegang gratis (je betaalt alleen een catering bijdrage).


Neem gerust contact met me op voor meer informatie!


Kommentare


bottom of page