top of page
  • Foto van schrijverAnneke

Hoe onze kritische blik succes in de weg staat

Je hoeft iets niet perfect te kunnen, voordat je ermee mag starten.
Kritisch

We zijn vaak zó ontzettend kritisch op onszelf. En trouwens ook naar anderen. Dit zijn twee kanten van dezelfde medaille. Zoals we naar onszelf kijken, zo kijken we naar anderen.

Ben je heel bang voor kritiek van anderen? Dan is de kans groot dat je zelf ook kritisch bent (naar anderen én naar jezelf).

Maar je bent niet op de wereld om te voldoen aan de kritische blik van andere mensen. Je bent hier, omdat jij een bak met kwaliteiten en talenten hebt meegekregen, die je in kunt zetten om op jouw eigen stuk waarde toe te voegen. Om impact te maken.


Focus op anderen

Als we continue gefocust blijven op wat anderen verwachten, vinden of denken, dan bereiken we niet dat eigen plekje waar we impact kunnen maken. Dan blijven we hink-stap-sprongen, naar plekken waar je denkt dat je nodig bent of weg van plekken waar je kritiek krijgt.

En dat is zóóóóóó zonde!

Ik zeg dit overigens net zo hard tegen mezelf als tegen jullie hoor! Ook ik mag me nog veel meer uitspreken en laten zien. Afgelopen week weer een stap daarin gezet. En zo werkt het…stap voor stap.


Twee tips om je innerlijke compassiecus te trainen

Heb je veel last van je innerlijke criticus of laat je je vaak tegenhouden door potentiële kritiek van anderen? Hoe we kijken naar onszelf en anderen is eigenlijk als een spier die we kunnen trainen. We zijn gewend om met de kritische bril te kijken, dus die is flink gespierd. Om daar een shift in te maken, vraagt dus dat we andere spieren gaan trainen, die van dankbaarheid en compassie. Laat die innerlijke 'compassiecus' maar groeien!


De volgende twee tips kunnen een waardevol stapje zijn:

  1. Een simpele manier om je innerlijke 'compassiecus' te trainen is door iedere dag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Zo krijg je steeds meer oog voor datgene wat er al is en waar je dankbaar voor kunt zijn. En als je gelooft in de Wet van de Aantrekkingskracht —> dankbaarheid speelt een mega belangrijke rol in aantrekken waar je naar verlangt.

  2. Compassie (of kijken door een bril van compassie) kun je verder trainen, door dagelijks even bewust te observeren wanneer er kritische gedachten opkomen en vervolgens te kijken of je in die specifieke situatie ook iets kunt zien wat je waardeert.

Bijvoorbeeld ik merk de kritische gedachte dat ik de boodschap in mijn filmpje niet helemaal krachtig genoeg vind. Tegelijk kan ik ook zien, dat ik voor het eerst weer eens een video heb opgenomen waarin ik spreek én dat ik mijn boodschap in 1 story van 15 seconden heb weten te vatten. Het nog krachtiger overbrengen van mijn boodschap kan ik dan als leerpunt meenemen voor de volgende video.

Dank je wel dat je deze post hebt uitgelezen. Hopelijk heb je er iets aan.

Ik wens je een hele fijne en compassievolle week!

Liefs Anneke

Commentaires


bottom of page